15. jun, 2015

Tekst

Op mijn 6e heb ik leren breien van een heel oude tante van mijn vader, ik weet het nog precies, donkerblauwe katoen en 10 steken die binnen korte tijd 20 steken werden. Als ik daar aan terugdenk word ik weer helemaal blij, want ik vind breien nog steeds hartstikke leuk.

Later met een handwerkende moeder en oma's heb ik diverse dingen geleerd. Zo moest ik ook sokken leren breien, oma ging mij helpen. Alle steken werden opgezet en ik moest een aantal rondjes breien. Omdat ik links ben en wel alles rechts heb moeten leren heb ik nog weleens moeite om het goed te doen. Ik had mijn rondjes gebreid maar helaas links om. Oma moest vreselijk lachen want ik was een sok binnenste buiten aan het breien. Gelukkig is dat gauw hersteld en ik kon weer verder met grote hiel, kleine hiel en de voet en later de teen minderingen en nu wel aan de goede kant.

Oma was een ouwe rot in het vak en ze kon veel dingen, zoals haken, breien en nog veel meer . Ik had een wat jonger zusje en die vroeg voor haar verjaardag een pop met lang haar en het moest een bruidje zijn. Ik naar oma en gevraagd wat ik kopen moest. Naar de markt voor stof en bij de poppendokter de pop gevonden. Met pop en stof naar oma en anderhalf uur later stond er een prachtige bruid. Geweldig vond ik dat.

Later heb ik van een buurvrouw leren naaien, maar dat is niet helemaal mijn ding ik heb liever een bolletje wol en breipennenen/of haaknaalden.

40 jaar geleden bestond Wormer 700 jaar en er werd gevraagd om alles in de stijl van vroeger te doen en oude ambachten te proberen. Waar ik woonde waren diverse ambachten een smid, timmerman, houtwinkel, zonneschermen enz.

Mijn buurman was net begonnen met een paar schaapjes als hobby en hij had dus de wol van deze schapen en wat moet je er dan weer mee. Toen heb ik samen met mijn buurvrouw spin les genomen  en zijn zo begonnen met het spinnen van schapenwol.

Na de verbouwing van de huidige woning hadden we niet veel geld om kleding te kopen en dan word je weer zeer creatief, heb toen veel joggingpakken, broeken en jasjes genaaid en ook veel truien zitten breien. Op de truien van de joggingpakken borduurde ik dan weer popeye en naaide van kleine stukjes stof Olie B Bommel op een shirt, zo hadden de jongens toch iets speciaals.

Toen ik weer begon te werken raakte het handwerken op de achtergrond, druk met van alles en nog wat, school, sport van de kinderen enz.

Ik ben nu 8 jaar thuis en heb gelukkig het handwerken weer helemaal ontdekt en word hier heel erg blij van. Ik brei en haak weer, zit weer wol te spinnen van diverse soorten schapenwol,  heerlijk om weer met je handen te werken en oude hobby’s  op te pakken.

Ik ben begonnen met baby born poppen aankleden. Ik vond de kleding in de winkel zo duur dat ik maar zelf kleding ging maken. Voor alle poppen is er maar one of a kind, dus niets wat ik maak is hetzelfde. Ook heb ik zelf poppenbedjes gemaakt en daar weer een matrasje in en een dekbedje, Leuke stofjes die je kan vinden op de markt of in stoffenwinkels.

 Ik spin in opdracht  en haak ook baby dekentjes enz. Ook is het mogelijk om een woondeken voor op de bank of over een bed bij mij te bestellen, U mag dan ook zelf materiaal leveren(liefst wel kwaliteit) en uiteraard de kleuren zelf samenstellen, dat geldt ook voor de babydekentjes, katoen is in alle kleuren verkrijgbaar.